Sağlıklı Kentler Birliği 1. Yıl Konferansı

25 Eylül 2005

Bursa şehri 21-24 Eylül 2005 tarihleri arasında her yıl Dünya’nın farklı kentlerinde gerçekleştirilen Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı ve Ulusal Sağlıklı Şehirler Ağları Toplantısı ile bu toplantılara entegre olarak 21-23 Eylül tarihlerinde düzenlenen Sağlıklı Kentler Birliği 1. Yıl Konferansına ev sahipliği yaptı.

Sonuç Raporu

Çalışma toplantılarına yurtdışından 34 ülke ve 100 kente, Türkiye’den 20 şehre mensup Belediye Başkanları, meclis üyeleri, teknik uzmanları olarak yaklaşık 400 kişi katıldı.

Dört gün boyunca süren çalışma toplantılarında kentlerimizde Sağlıklı Şehir Planlaması, Aktif Yaşam ve Fiziksel Aktivite, Sağlıklı Yaşlanma, Sağlık Etki Değerlendirmesi konularında çalışmalar yapıldı kararlar alındı.

DSÖ Sağlıklı Şehirler Ağı Çalışma toplantısı ile açılış ve kapanış oturumları ve sosyal programları ortak düzenlenerek entegre edilen Sağlıklı Kentler Birliği 1. Yıl Konferansı katılımcıları, Sağlıklı Kentler yaratmak konusundaki 17 yıllık tecrübeye sahip Avrupa Sağlıklı şehirleri ile bilgi alışverişinde bulunarak deneyimlerini paylaşma imkanı buldu.

Konferansın ilk günü Tayyare Kültür Merkezinde DSÖ Sağlıklı Şehirler Ağı Toplantısı ile ortak gerçekleştirildi, öğleden sonra katılımcılar şehir turu ile Bursa Kent Müzesi, Yeşil Türbe, Irgandı Köprüsü, Ulu Cami ve Kapalıçarşı ziyaret ettiler.

Konferansın ikinci günü Eğitim Araçları toplantı salonunda 4 oturum gerçekleştirildi. Birinci oturumun konusu “Sağlıklı Şehir Kavramıydı.” Bu oturuma Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Uzm. Dr. Cihanser EREL başkanlık etti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet ŞAHİN, Sandness Belediye Başkanı Jostein ROVIK, VAN Belediye Başkanı Burhan YENİGÜN, Liverpool Belediye Başkanı Ron GOULD, Kırıkkale Belediye Başkanı Veli KORKMAZ ve Macaristan Ulusal Ağ Koordinatörü Antonio de BLASIO şehirlerindeki sağlıklı şehir kavramlarını anlattılar.

Sağlıklı Şehir Profilleri Türkiye ve Avrupa’dan örnekler konulu 2. oturumun başkanlığı Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Kayıhan PALA tarafından yürütüldü. Bu oturumda DSÖ Kent Sağlığı Bölümü Başkanı Dr. Agis TSORUS ve DSÖ uzmanlarından Dr. Premila WEBSTER sağlık profilleri hakkında teknik bilgiler sundular. Ardından İngiltere’den Stoke on Trent şehri adına Paula Hawley-EVANS, Finlandiya’dan Turku şehri adına Dr. Riitta ASANTİ, Türkiye’den Bursa şehri adına Jülide ALAN şehir sağlık profilleri hakkında sunumlarını gerçekleştirdiler.

3. oturumun konusu Şehir Sağlık Gelişim Planları idi ve oturum başkanlığı Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin KONÇAK tarafından yürütüldü. DSÖ uzmanlarından Prof. Dr. Geoff GREEN şehir sağlık gelişim planı kavramını anlattı. İtalya’dan Udine kenti adına Dr. Gianna ZAMARO, Norveç’ten Sandness şehri adına Hans Ivan SOMME, Türkiye’den Yalova Belediyesi adına Dr. Metin SABUNCU ve Eskişehir/Tepebaşı Belediyesi adına Fatih YILMAZ şehir sağlık gelişim planlarını sundular.

Sağlıklı Şehir Planlaması konulu 4. oturuma TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Erhan DEMİRDİZEN başkanlık etti. İlk olarak İtalya’nın Milano şehrinin Planlama Departmanı Başkanı Dr. Emilio CAZZANI planlama deneyimlerini aktardı. Ardından İngiltere’den Brighton&Hove şehri adına Rob FRASER ve Lydie LAWRENCE ve İstanbul/Kadıköy Belediyesi adına Şule ONUR sağlıklı şehir planlama çalışmalarını ve deneyimlerini aktardılar.

Konferansın 3. günü DSÖ Sağlıklı Şehirler Ağı Çalışma Toplantısının kapanış oturumu gerçekleşti. Bu oturum sonunda şehirlerin üst düzey politikacıları kentlerinde sağlığı geliştirmek ve sağlıklı şehir planlaması konusunda yapacakları çalışmaları taahhüt eden deklarasyona imza attılar. Bursa’da imzalanan bu deklarasyon ile politikacılar aşağıdaki eylemleri gerçekleştirmekte kararlı olduklarını belirttiler ve diğer şehirleri bu konularda çalışmalar yapmaya ve işbirliğine davet ettiler. Gerçekleştirilecek eylemler:

  • Yerel bilincin arttırılması ve sağlıklı şehir planlaması kavramı ile ilgili ortak bir anlayış oluşturulması ve tüm bunların değişimde önem taşıyan uygulamalarının gösterilmesi
  • Aşağıdaki beş öncelikli alanda sağlıklı şehir planlaması prensip ve yaklaşımlarının uygulamasından yerel pratik deneyimler elde etmek:
  • Ulaşım ve hareketlilik
  • Sağlıklı Yaşlanma ve erişilebilirlik
  • Şehir tasarımı ve fiziksel aktivite
  • Mahalle(neighbourhood) planlaması
  • Uzun dönem stratejik planlar ve mastır (nazım) planları
  • Uygun ve uygulanabilir kurumsal ve teknik çözümler vasıtasıyla sağlıklı şehir planlaması ana konusuna yönelik çalışmalar yapmak

23 Eylül 2005 günü öğleden sonra Sağlıklı Kentler Birliği’nin 3. olağan dönem Meclis Toplantısı gerçekleşti. Mecliste 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri yasasına göre revize edilen Birlik Tüzüğü ve Birliğin 2005-2020 yılları Strateji Planı onaylandı. İzmit/Gölcük, Bursa/Nilüfer ve Aydın Belediyeleri Sağlıklı Kentler Birliği’ne üye oldular.

24 Eylül 2005 günü devam eden DSÖ Avrupa Ulusal Ağları toplantısında T.C. Sağlıklı Kentler Birliği’nin Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ulusal Ağlarından biri olarak yetkilendirildiğini belgeleyen Akreditasyon belgesi imzalandı ve çalışma toplantısı sona erdi.

Yorum yazın.

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmış olmanız gerekiyor.

Mail listesine üye olun

Kaydınız alınmıştır.